Blogg

Verksamheten upphörd!

Knäskadan som jag ådrog mig hösten 2016 blev vändningen på ett sekel-långt kapitel.

Verksamheten Alexcellent är upphörd definitivt! Jag har valt väg.

Livet som kontorsknegare har gjort återigen fört mig tillbaka till kokongen av jobb, jobb och dåliga matvanor. Med obefintlig fokus på tävlingssatsningar finns heller inga mål i styrketräningen. Dvs förvirrad vision om hur den ska vara formad, vilken i kombination med knäskadan fått mig att helt kommit på villovägar vad gällande träning.

Så istället för att göra något så gör jag nästan ingenting. Känns bara meningslöst att inte ha ett mål med sin träning. Det måste ju vara allt eller inget.

Åh, jag ser ju själv i text hur fel jag resonerar! Behövde bara få det på pränt, behöver inspiration, behöver motivation, behöver ett mål. Även om bara lite mindre. Men bäst om det hade varit ett stort (som jag ändå inte har tid att lägga på).

Jag måste nu som fitnessamatör, kontorsarbetande vanlig människa hitta den där fantastiska balansen mellan hälsa och jobb. Nu måste jag leva som jag lärde.  Hitta mellanting mellan sämst och bäst. Mellanmjölk.

Sommar i Varberg 2006 BF 2014

Publicerad: 6 maj, 2020

Still alive

Det har gått mer än ett år sen jag skrev ett inlägg på bloggen

Livet händer och plötsligt får man andra prioriteringar. Och 2016 blev verkligen ett händelserikt år i mitt annars stillsamma liv. Inte alls positivt på något sätt men livsomvälvande kan man säga.

cytostatikabehandling

Lika ont i hjärtat och magen varje gång vid åsyn. Men aldrig visa för att stötta.

Utan att gå för djupt in på händelserna kan jag snabbt berätta att min yngsta dotter fick i början av mars 2016, diagnosen SLE som är en kronisk autoimmun reumatisk sjukdom och upptäcktes i samband med hennes njursvikt. Det var en kritisk tid med sjukhusvistelser, tunga behandlingar för att rädda njurarna, biverkningar och behandlingar för biverkningarna. 6 månaders mardröm följde som allt eftersom ljusnade.

Jag tror inte jag lyckades bearbeta mina egna känslor förrän långt efteråt eftersom varenda dag under den perioden handlade om kamp för överlevnad och framtiden. Det fanns bara ett alternativ, min dotter skulle bli frisk och hon skulle få ett så normalt liv som möjligt.

Jag tackar från djupet av mitt hjärta för den sjukvård vi har i Sverige och jag har nog aldrig varit så glad över att vara medborgare av detta fantastiska land. Så tacksam att jag t.o.m bestämt för att aldrig klaga över något rörande landet igen. inte ens vädret

 

Rehab och överkroppsträning

Träning togs upp veckan efter olyckan. Inget annat alternativ för att behålla mentala hälsan.

När den stormen äntligen började bedarra och jag trodde att livet skulle återgå till något så normalt igen kom nästa händelse. Jag slet sönder knät på tre ställen i slutet av oktober. Behöver inte heller gå för djupt in på det men det resulterade i att jag sjukskrev mig från mitt Fitness-jobb under resterande tiden av året, vilket gav mig tid att fundera lite på livets vägar. Och att man ska lyssna på tecknen. Så jag gjorde detta och sökte mig tillbaka till kontorsjobb i väntan på att knät skulle bli bättre.

Tecknen som man ska lyssna på visar sig vara rätt. 4 timmar efter att jag skickade in min ansökan till en tjänst blev jag inkallad till intervju och inom två veckors rekryteringsprocess var jobbet mitt. Och någonstans kände jag mig hemma igen. I arbetsuppgifterna. Det är något jag kan och behärskar även fastän branschen i sig är helt ny. Utmaningar triggar mig!

Oavsett hur illa 2016 var så är det ändå de smällarna som knuffar in dig på nya banor. Kanske har du varit för bekväm med att komma ur något du ändå inte riktigt var tillfreds med, men det har fungerat och istället för att söka större mening med ditt liv så fastnar du slentrian i att bara vara OK med livet när målet egentligen var något mer.

Vägen till mål må vara slingrig och krokig, ibland även på platå. Det är då livet tvingar dig vidare. Vi reser oss och kämpar vidare. Livet är en kamp och jag tror att den måste finnas där för att vi ska kunna uppskatta segrarna.

Jag vill poängtera att jag inte på något vis tror att min dotters sjukdom har någon som helst fördel med min personliga utveckling. Den har dock gjort en del för hennes. Och jag har genom henne insett hur starka vi människor kan vara – även ett barn på 10 år. Hon har utvecklat en hel del mognad och talanger nu när hon ställts inför sin första livskris. Vi är alla så stolta över henne.

Hur ser min egna verksamhet ut? Alexcellent lever fortfarande. Jag har haft en del PT-kunder och tävlingscoaching under året och jobbat kvällstid samt helger förutom heltid på kontoret. Jag ser den här perioden som en utmanande och lärorik period. En bas för framtiden där det planeras större saker med samarbetspartners i spelet. Det ska bli otroligt spännande och jag har en känsla av att tiden är mogen för stordåd!

2015-11-27

Jag är inte en personlig tränare du ska skryta över

Från den dagen jag januari 2011 avslutade mitt jobb på Strängbetong som VD-sekreterare har jag en vision om vad jag ville göra i mitt liv.

Jag ville ge inspiration till förändringar för människor vars liv inte längre kändes tillfredsställande. På samma sätt som jag hade kommit till insikt om att det gick att förändra mitt liv, trots vad världen ville tro om mig, men främst vad de trodde om sig själva och vad som var möjligt för dem.

Historiskt om mig

och mitt liv så har jag nog alltid varit en trygghetskramande person som trivs med att lönen kommer varje 25e i månaden, alltid ha lite extra buffert ekonomiskt och gärna kalkylera familjens utgifter minst ett år i förväg.  Dessa egenskaper bland andra gjorde mig till en utmärkt sekreterare med kontroll och struktur i mitt yrkeutövanden och ordnat hemmaförhållande.

livet i betong

Grafisk betong om livets cykler från Strängbetong.

Innerst inne kände jag ändå att jag ville något mer med livet. Äventyr, utmaningar och ha variationer i livet. Men jag kom mig inte för att ta mig ur min bekvämlighetszon utan stannade slentrian kvar och hoppades på mirakel  – såvida inget tvingade mig vidare, vilket det gjorde.
Livet händer, ibland i något kaosartat och påtvingat. Utkastad i tomma intet och utan fotfäste och tvivlade på att det någonsin skulle bli bra igen.

Men ur askan reste sig nya möjligheter, mer erfarenheter och förbättrad livssituation. Och framför allt reste sig styrkan samt lärdomen om att jag var kapabel att ta mig ur alla svårigheter och göra dem till mina framgångar. Läs hela inlägget

Tävlingsform eller semesterform?

I min förra blogg skrev jag att det finns miljoner människor i världen som går på dieter – främst för att uppnå viktminskning. Och bara ett fåtal procent lyckas med den bedriften att nå sitt mål och bibehålla den långsiktligt.

Pt Alexandra Söder Stockholm

Tävlingsform eller semesterform?

Som tävlande fitnessatlet sen 2010 med 10 tävlingar bakom mig har jag erfarenhet i att det inte är en barnlek att gå på diet för en tävling. Betänk att bara några procent som lyckas med att uppnå ett sundare kroppsideal, hur svårt är inte tävlingsidealen som då är långt ifrån sunt eller hållbart?

Det uppstår framförallt psykologiska hinder på vägen i alla form av dieter där man måste dra ned på energiintaget och kroppen ska vänjas vid minskad kroppsfett när den egentligen strävar efter att ha så mycket reserver som möjligt.

Hormonerna löper amok, humöret dalar. Sug på allt gott man helst ska avstå ifrån ökar inte bara pga. hungern, men pga. att det psykologiskt påverkar en människa att få hinder satt för sig. Fixering vid saker man inte får äta blir just gigantiska fixeringar! Läs hela inlägget

Varför misslyckas de flesta dieter?

Dear dietÄr du på en diet just nu? Det gör även miljontals andra människor – och statistiken visar att de allra flesta (en svindlande 95 procent) inte kommer att lyckas gå ner i vikt och behålla den.

Så varför skulle din kost misslyckas? Och vad kan du göra för att se till att du är bland de framgångsrika 5 procenten?

 

1. Din kost är alltför strikt och du hamnar hetsätning på förbjudna livsmedel.
Kosten du följer förbjuder alla dina favoriträtter (choklad, ost, glass, chips …) som du känner berövad på. Du kan fortgå ett par veckor, men känner dig mer och mer uttråkad med monotonin i din rutin – och ger upp. Och när du ger efter, trycker du i dig de förbjudna livsmedlen för att kompensera för dagar av självförnekelse.

Åtgärd: En liten chokladkaka eller en enda påse chips, kommer inte att förstöra din diet. Tillåt dig själv att ha ett tillfälligt ätarfönster, – men var bara ärlig mot dig själv om portionsstorlekarna. Läs hela inlägget

Ta kontrollen och balansera ditt liv

Många av samtalen jag har med mina PT-klienter är just att hitta balansen i livet.
Det hektiska livet med karriär, barn, familj, hem, vänner ska kombineras med ens egna personliga välmående.
Och just den sista prioriteras bort av alltför många kvinnor.

Officefighter

Flera av mina klienter är kvinnor i högt uppsatta positioner i sina yrken. Det är chefer och egenföretagare och har därmed inte bara skyldigheter mot sina överordnande men även ansvar gentemot sin stab. Det spelar egentligen mindre roll om du är mellanschef eller högsta chef. Min erfarenhet av nära samarbete med chefer av alla slag i mitt yrke som sekreterare säger att den bördan är tung oavsett,  eftersom pressen alltid kommer från två håll.

Men låt oss tala om de kvinnor som nu inte bara har jobbet (chefer som anställd) som enda ansvar. Det finns barn, hem och familj i övrigt som fyller upp alla 24 timmarna per dygn också. Läs hela inlägget

Bryt sockerberoendet och förhindra sötsuget.

Tips för att bryta sockerberoendet och hindra sötsuget.

Cheescake1

Om du dagligen har högt sockerintag får du troligen än mer sug på socker. Det kan i princip kallas för beroende. Blodsockernivåer pikar efter en sockerkonsumtion, för att sedan falla, vilket i sin tur resulterar i ett sug på mer socker  efter ett par timmar. Vissa människor äter socker som svar på stress eller depression  och tar till kakor och godis för att uppnå känslomässigt välbefinnandet och därmed må bättre.  Ät balanserad, hälsosam mat för att kontrollera blodsockret är av vikt när man försöker förhindra suget. Läs hela inlägget

När drömmar går i uppfyllelse

Vi har nog alla haft drömmar om att uppnå någonting i vårt liv.

Cinderella

Många låter sina drömmar förbli drömmar för att de anser att drömmar är just drömmar och ska förbli ouppnåeliga.

Sen har vi dem som sätter spår i både sina egna liv men även andras. De som jagar sina drömmar, fångar dem och gör dem verkliga.

Läs hela inlägget

Jag har så ont i kroppen – och det är DITT fel!

En av de bästa komplimanger jag kan få av någon, klient eller träningspartner.

Jag pratar om träningsvärk!

DOMS

DOMS: Delayed Onset Muscle Soreness

Det känns oerhört bra att veta att jag gett någon annan person en för mig värdefull, mätbar och en härlig upplevelse. För träningsvärk är i vår fitnessvärld ett kvitto på resultat av ett gott arbete och fortsatt framsteg. Läs hela inlägget

12 tips att hålla ditt nyårslöfte

Nu menar jag löftet om att förbättra sitt hälsoliv, träna och bli fit. Andra löften har jag ingen expertis-kunskap om. Eller…?

Jag bjöds in till Gomorron Sverige för ett år sen för att prata om det ökade träningsintresset som vaknar hos väldigt många under januari-månaden.

Läs hela inlägget