Bryt sockerberoendet och förhindra sötsuget.

Tips för att bryta sockerberoendet och hindra sötsuget.

Cheescake1

Om du dagligen har högt sockerintag får du troligen än mer sug på socker. Det kan i princip kallas för beroende. Blodsockernivåer pikar efter en sockerkonsumtion, för att sedan falla, vilket i sin tur resulterar i ett sug på mer socker  efter ett par timmar. Vissa människor äter socker som svar på stress eller depression  och tar till kakor och godis för att uppnå känslomässigt välbefinnandet och därmed må bättre.  Ät balanserad, hälsosam mat för att kontrollera blodsockret är av vikt när man försöker förhindra suget.

Stoppa suget med balanserade måltider

FruktSuget efter sockerhaltiga livsmedel kan vara en indikation på en brist på vissa näringsämnen i kroppen, såsom krom (som finns i broccoli, druvor och torkade bönor), fosfor (som finns i nötter, baljväxter, spannmål, fisk och ägg), kol (finns i färsk ekologisk frukt) och tryptofan (som finns i ost, lever, russin, sötpotatis och spenat).

Kombinerade måltider med proteiner, komplexa kolhydrater och hälsosamma oljor minskar risken för att utlösa sötsuget.  Både hälsosamma fetter och protein håller mättnadskänslan längre än sockerhaltiga livsmedel.  Komplexa kolhydrater innehåller dessutom många av de viktiga vitaminer och näringsämnen kroppen behöver. Proteiner saktar ner matsmältningen så att även vid intag av komplexa kolhydrater, blir det ingen snabb ökning av blodsocker.

Hur man kontrollera blodsockret  för att förebygga suget

paranötterAtt inte äta regelbundet eller låta det gå lång tid mellan måltiderna kan få blodsockernivåerna att sjunka. När blodsockernivån sjunker för lågt, kickar suget igång eftersom kroppen behöver mat som snabbt kan omvandlas till energi.  Vanligtvis är det vid de här situationerna folk söker sig efter en chokladkaka eller andra snabba energier. Eftersom energikicken inte blir långvarig, kommer ett ytterligare begär att äga rum ett par timmar senare. Nyckeln till att kontrollera blodsockernivåerna från att dala är att äta små måltider och mellanmål ofta.

Fisk o potatis

Utmärkt val för småätande mellan måltiderna skulle kunna vara nötter (t.ex. mandlar, valnötter eller paranötter), frön, frukt eller grönsaker (såsom morotsstavar, körsbärstomater, gurka skivor). Dessa livsmedel ger fibrer, vitaminer och näringsämnen och på samma gång som de håller blodsockernivån från att sjunka.

 

Det enklaste och snabbaste sättet att stoppa sockerbegäret?

Detta skulle vara att utesluta allt med en gång.  Att gradvis skära ned  skära ner skulle troligtvis inte att fungera lika bra.  Det kan vara svårt att bli av med sockerberoendet, men suget kommer avta efter de första dagarna och du kommer sannolikt att förvånas över de upplevt höjda  energinivåer som kommer.

Om stress är ett skäl till sötsug, minska stressen på något vis. Hitta orsaken och förändra situationen om det är möjligt. Motion är en utmärkt stresslindrare och kommer att förbättra den allmänna hälsan.

Vanans makt är stor, men så länge man har i bakhuvudet vad som orsakar och kan förebygga blir det lättare att kämpa emot och göra förändringar.

Det är aldrig för sent att göra förändringar, så länge viljan finns!