Gunilla Törnqvist om personlig träning och kostråd sommaren 2014

Gunilla TörnqvistNär jag kontaktade Alexandra hade jag bestämt mig. Nu fick det vara slut på jojo-bantandet, märkliga dieter och allmän känsla av att inte tycka om sin egen kropp. Anledningen till att jag valde Alex var för att hon har gjort resan. Hon vet vad det handlar om och hur svårt det kan vara. Hon är inte någon 18-åring som är upptagen med att kolla sig själv i spegeln under passen eller kolla mobilen. Samtidigt är hon ett levande exempel på att det går att förändra sitt liv om man vill.

Till första gången vi träffades hade jag fått i uppgift att skriva ner allt jag åt under tre dagar. Och jag skrev ner allt! Det var inte lätt att visa upp den listan. Alex gick igenom min kost, mina tidigare träningserfarenheter och min allmänna livsstil metodiskt och utan pekpinnar. Men hon gjorde det fullkomligt klart att om jag ville lyckas så krävdes det en total omläggning av mycket i mitt liv. Från vårt första möte fick jag med mig en läxa att fundera över: Var jag villig att göra det här? Och det var jag ju.

Några dagar senare fick jag kostschema som jag fortfarande har som grund i min mathållning. Ibland glömmer jag bort mig och får återvända till kostschemat. Vad sa Alex nu igen?

Jag bestämde mig för att köpa ett paket med 20 träningstillfällen. Det var en kostnad, men jag såg det som en investering i mig själv. Mängden pengar jag lagt på träningskort som aldrig utnyttjats, olika mirakelkurer och olika sorters kläder som haft som syfte att hålla in eller dölja min övervikt överstiger med råge kostnaden för dessa 20 träningstimmar.

De första träningspassen var sjukt jobbiga. Och de efterföljande var lika tuffa. Men det gav resultat!

Alex visste hela tiden vad hon gjorde, hon visste hela tiden vad jag pallade. Och alltid att jag pallade lite mer än vad jag själv trodde. Hon var alltid berömmande och peppande. Men hon ställde också krav. Att alltid försöka sitt bästa, att vara engagerad och fokuserad.

Och ibland så försökte jag ju fuska. Åt godis och bröd på helgerna. Trodde inte att det skulle märkas.

Men när jag träffade Alex några dagar senare så SÅG hon på mig och på min kropp vad jag ätit. Så det tog mig ett par gånger att verkligen förstå det Alex upprepade om och om igen: Allt jag stoppar i mig och allt jag gör får konsekvenser.

Idag har jag tappat alla de där kilona och ersatt med muskler. Jag kan springa i princip hur långt som helst. Jag tränar crossfit och kan lyfta min egen kroppsvikt. Tjockis-kläderna är slängda. Jag mår bra.

Jag är stolt över min kropp. Och en annan sak; min diagnostiserade astma är borta.

/Gunilla