Jale Mutlu, Cementa AB, Degerhamn om föreläsning 12 december 2012

Jale Mutlu, Cementa AB

Under 2012 har vi på Cementa AB på Degerhamnsfabriken haft ett friskvårdsprojekt för samtliga, intresserade, anställda. Det blev totalt 40 av 75 som skrev upp sig på detta projekt. Projektet innebar 3 träffar med en coach som träffade var och en och gjorde upp ett individuellt träningsprogram utifrån varje individs mål och önskemål. Som en avslutning på detta, så bjöd vi in Alexandra för att hålla en föreläsning om vikten av kost & träning för våra skiftanställda. De jobbar skift på dygnets alla timmar, årets alla dygn. Många tycker det är väldigt svårt och utmanande att planera sin träning och kost därefter. Men Alexandra visade de att ingenting är omöjligt så länge viljan finns! Hon gick igenom grundläggande kunskaper om kost & träning och hur detta påverkade vår kropp & knopp. Skiftarbetarna fick tips om hur de kunde lägga upp sin kostplan och vad de t ex skulle tänka extra mycket på när de jobbade nattetid. Målet med Alexandras besök var att få killarna på skiftet till att bli mer medvetna om sina val när det gäller kost & träning och att det faktiskt är ingen annan än de själva som står i vägen för att nå sina mål som de satte upp i början på året i samband med friskvårdsprojektet.

Att vi valde just Alexandra för detta ändamål var ingenting som var överraskande. Hon är ett levande bevis på att ”vill man, så kan man”! Glöm alla ursäkter med sena kvällar på jobb, småbarnsförälder etc. Hon har haft det tuffare än de flesta av oss och kunnat ”skydda sig” väldigt väl med alla dessa ursäkter, mer berättigat än många av oss. Men hon gick mot strömmen och visade att det går. Killarna på skiftet gjorde precis som jag anat, och började komma med en massa ursäkter. Men Alexandra, ”drottning på svar till dåliga ursäkter”, lyckades visa dem att det var just dåliga ursäkter och inget annat som stod i deras väg för att nå deras mål.

Vi var otroligt nöjda med Alexandras föreläsning. De som verkligen ville lära sig nåt om detta fick lite att tänka på. Men det är som Alexandra sa så klokt ”varje individ måste vilja ta tag i sig själv”. Och visst är det så. Men man måste också få verktyg till att kunna göra sina val. Och de verktygen gav Alexandra oss under denna föreläsning! Hon skräddarsydde en föreläsning efter våra önskemål som blev mycket väl uppskattat av killarna. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Alexandra även i 2013!

//Jale Mutlu

Cementa AB
Degerhamn