Grönare 2016, skönare kropp

IMG_20160101_003449Med en skönare kropp menar jag inte nödvändigtvis vis träningstrimmad kropp med definierade muskler såsom jag annars skulle ha menat. Jag menar en välmående kropp där allt bara fungerar.

Dessväre fungerar inte min kropp när jag ätit för mycket av skräp som socker och gluten, vilket jag alltid gör runt jul och nyår, eller semestrar för den delen.

Jag känner det såväl kroppsligt som psykiskt att jag mår sämre, blir slö och trött, kroppen gnisslar och reagerar med olika åkommor. Eftersom jag inte mår så bra och känner mig obekväm med mig själv, så föredrar jag att sitta hemma. När jag inte går ut, dekar jag ned mig än mer och kan fastna i träsket av ohälsosamt ätande. Och mår ytterligare lite sämre för att fastna i en ond cirkel.

Så kommer januari och jag måste ut till verkligheten igen, rycka tag i mig själv och bli representativ inför mina klienter. Jag är tacksam att jag tvingas till det. För det är så lätt att hamna i dekadens och lättja, nästan så att om jag hade fått fortsätta med mitt beteende utan tidsbegränsning så hade jag nog förlorat mig själv i depression, folkskygghet och självförakt.

Och av någon anledning så är det alltid svårt att ta sig ur och komma in i sundare livsstil. Vi är flera som har den känslan, är jag rädd för! Det händer även en till synes hälsofreak som jag också.

Jag är bara en människa med ”vanligt” 38 årigt liv i grund innan jag bestämde mig för 8 år sen att leva mer fitnessbetonat. Men ränderna går inte tvätta ur helt, tydligen, vilket jag aldrig avsåg heller.

I år har jag dock fått lite hjälp med att lättare starta mitt hälsoår. Jag har nämligen fått en slow juicer i julklapp!

IMG_20151225_205713Jag älskar den! Jag älskar den! Jag älskar den!
Den inte bara juicear de mest underbara grönsaks- och fruktjuicer av olika slag som jag bara njuter av! De frukt- och grönsakskött som kommer ut blir en fin och torr ”färs” jag kan skapa  jättegoda vegetariska rätter av.

Min äldsta dotter har varit eko-vegetarian sen några år så familjen har därmed tvingats anpassa oss mer och mer. Eller jag har faktiskt själv börjat intressera mig mer för att göra goda vegetariska rätter för att slippa köpa dyra halvfabrikat till henne.

Maken som själv är grönsaksälskare, uppmuntrar och vi kastar oss med entusiasm över projekten med att skapa mer vegetarisk kost i hushållet. Vi experimenterar och sitter sen vid middagsbordet och väntar på domen från våra fruktansvärt bortskämda barn huruvida maten godkäns eller inte.

IMG_20151228_213717

Vegetariska ”thai fish cakes” på morötter och rödbetor, rödcurry, keffirlime och basilika. Himmelskt goda och gick hem hos barnen!

Grönsaksbiffar och soppor är vad som hittills frambringats. Men jag funderar även på att kunna göra lasagne helt på grönsaker, dvs utan pasta.

Grönsaker och frukt som är riktigt heta i familjen Söders slow juicer just nu är

Grönkål

Spenat

Morötter

Rödbetor

Ingefära

Clementiner

Apelsiner

Mango

Äpplen

Grönkål vill jag gå in lite extra på. Denna lilla supergrönsaken som innehåller mängder av antioxidanter och vitaminer som gör denna till ansedd s.k. superfood. Förutom det är den full av fibrer som gör den till en utmärkt del i en kost för viktminskning.

IMG_20160103_191847
Jag provade att juicea den och fick ut en hel del ”färs” till veggobiffar.

IMG_20160103_191740

Grönkålsbiffar med parmesan. Serveras med mangochutneysås och färsk mango.

IMG_20160103_151443

Grönkålschips, krispig god och supernyttig

Men det som hittills varit en riktigt överraskning är grönkålschips! Utan att överdriva så är den godare än vanliga chips så att ”unna” sig något gott under sin diet kommer inte vara så tabubelagt längre!

IMG_20160103_150656

Grönkålschips in making

Avslutningsvis vill jag väl säga att jag kommer att gå in mer för vegetarisk kost 2016 i syfte att få min kropp att bli mer harmonisk och välmående. Så håll utkik efter mera gröna sköna tips för kropp och själ!