Jag är inte en personlig tränare du ska skryta över

Från den dagen jag januari 2011 avslutade mitt jobb på Strängbetong som VD-sekreterare har jag en vision om vad jag ville göra i mitt liv.

Jag ville ge inspiration till förändringar för människor vars liv inte längre kändes tillfredsställande. På samma sätt som jag hade kommit till insikt om att det gick att förändra mitt liv, trots vad världen ville tro om mig, men främst vad de trodde om sig själva och vad som var möjligt för dem.

Historiskt om mig

och mitt liv så har jag nog alltid varit en trygghetskramande person som trivs med att lönen kommer varje 25e i månaden, alltid ha lite extra buffert ekonomiskt och gärna kalkylera familjens utgifter minst ett år i förväg.  Dessa egenskaper bland andra gjorde mig till en utmärkt sekreterare med kontroll och struktur i mitt yrkeutövanden och ordnat hemmaförhållande.

livet i betong

Grafisk betong om livets cykler från Strängbetong.

Innerst inne kände jag ändå att jag ville något mer med livet. Äventyr, utmaningar och ha variationer i livet. Men jag kom mig inte för att ta mig ur min bekvämlighetszon utan stannade slentrian kvar och hoppades på mirakel  – såvida inget tvingade mig vidare, vilket det gjorde.
Livet händer, ibland i något kaosartat och påtvingat. Utkastad i tomma intet och utan fotfäste och tvivlade på att det någonsin skulle bli bra igen.

Men ur askan reste sig nya möjligheter, mer erfarenheter och förbättrad livssituation. Och framför allt reste sig styrkan samt lärdomen om att jag var kapabel att ta mig ur alla svårigheter och göra dem till mina framgångar.

Efter ett antal motgångar, avvisanden, besvikelser, hårt arbete och ibland nederlag, så vändes det alltid av en kraft som vi alla föddes med: VILJAN. Redan när vi kämpade oss ut ur våra mödrars sköten visade vi kraft på att viljan är stark nog att föra os framåt till livet.

Med facit i handen i en livssituation som visserligen inte bara är en dans på rosor, så kan jag stolt säga att jag valde det här livet helt själv, utifrån de förutsättningar jag har. Och lite mer. Med min vilja och tro på mig själv.

Sen jag började jobba som personlig tränare

har jag träffat jag så många som önskar något mer av livet men aldrig trodde att de kunde uppnå. Ingen som uppmuntrat dem att göra det. Jag hade i alla fall turen att ha en man och några vänner som uppmuntrade mig, när resten av världen mest av allt ville se mig misslyckas. Mest för att de ville få bekräftat att deras val av bekvämlighet var enda möjliga och rätta väg.

5 år senare har jag förstått att jag sådde flera frön hos min omgivning som fått dem att växa och blomstra än jag vågade hoppas. De orden de gett mig var ”Jag såg att du gjorde det, så då kände jag att jag också kunde”

Viktminskning, formtoppning, bättre hälsa, leva sundare liv är alla en metafor för önskan om förändringar i livet. Det handlar om personlig utveckling och våga förverkliga sig själv. Den kroppsliga förvandlingen, förändringar i livsstil är ett test i om viljan räcker till att återfödas igen. Till ett förändrat liv. När du tagit dig igenom den prövningen, växer ett självförtroende, självinsikt och dessa är nyckeln till dina fortsatta framgångar.

Men vi måste komma ihåg att viljan inte kan prövas och inte heller kan hjälpa oss om den inte möter sin motståndare:motgångar och misslyckanden. Ur alla framgångar finns en historia av misslyckanden. Eller som det så klokt sägs:

”Jag misslyckas inte, jag lär mig, därför lyckas jag.”

 

Mitt jobb som personlig tränare, kostrådgivare, hälsocoach

skrikande pt

Tuff PT i Jilian Michaels

och fitnesscoach handlar inte bara om att skrika och driva någon till att svettas mer. Jag inspirerar till eget ansvar och handling. Jag guidar dig i resan inom dig själv, kanske möta den delen av dig själv du måste utmana, besegra för att komma vidare. Få dig att se saker ur andra vinklar för du varit för vilsen att se och därmed fastnat i snårskogen.

Jag tar inte betalt av mina klienter för att de ska kunna skryta med att de har råd med en personlig tränare. Vid första träffen ingår vi samförstånd med att vi tillsammans vill nå ett mål. Annars är det bortkastade pengar för klienten och slöseri med min tid.

Jag erbjuder engagemang, motivation, interaktion och kunskap för dig till att bli självgående. Men bara när du har viljan

Jag ljuger inte för dig om du ber mig om ärligt omdöme. Jag är en tränare, ingen säljare. Jag vill ge dig resultat och då förutsätter det att jag lägger fram fakta, inte fiktion. Du måste kunna lita på vad jag säger, för att kunna tro på processens fortgång.

Pheniex

Ur askan reser sig fågel fenix

Det behöver inte vara blod svett och tårar, men vi är införstådda med att jag inte ger några mirakel (det gör ingen seriös pt) utan det är eget hårt arbete som gäller för att du ska kunna utvecklas. Det kommer att göra ont ibland, det kommer att kännas hopplöst ibland. Men som jag sa, återfödelsen sker genom smärta, nedbrytning av de gamla vanorna för komma ur askan med större kraft, styrka och skönhet.

Och eftersom vi ständigt utvecklas, kommer den processen att återupprepas, om och om igen. Mer smärta, mer lärdom, nya framgångar, glädje och tillfredsställelse. Som livets vågor. Toppar och dalar.

Trösten

ligger i att vi som människor är så anpassningsbara och tåliga. Smärtan klingar av eller så vänjer vi så vid dem att vi inte längre bryr oss, utan snarare känner oss levande med den.

Allt det plus den mentala utmaningen ger jag.

Eller så stannar ni kvar i er lilla ankdam där det är stiltje och lugnt.