Marias egna berättelse

Uppväxttiden som ”knubbis”

Jag har alltid haft väldigt lätt att lägga på mig, att jag dessutom älskar mat speciellt bröd, pasta och snabbmat typ hamburgare har inte gjort saken bättre.

Har även förmågan att alltid äta för mycket…

Som barn var jag en liten knubbis och det fick man även höra hela skoltiden. Tjockis och knubbis var ord som man vande sig vid att höra. Kan inte påstå att självförtroendet varit på topp direkt.

Bantningarna avlöste varandra

Om man spolar fram tiden lite till 20+ åldern var det här man började ”banta”på riktigt.

Jag har nog provat de flesta bantningsformer som finns. Har varit medlem i Viktväktarna så många gånger att jag tappat räkningen. Visst har jag gått ner men har gått upp allt förr eller senare igen.

Jag har nog aldrig haft det ”riktiga” tänket. För att ta ett exempel från ena vändan jag körde på VV: efter varje veckomöte gick jag och min kompis ner till Burger King och käkade för att fira viktnedgången??!! Hur tänkte vi där??

Dieter och åter dieter

Har även provat Cambridge kuren, Tyska droppar, diverse olika dieter och sist men inte minst bantningstabletter.
Att leva på bantningstabletter, Red Bull och Sushi som jag gjorde innan jag träffade min man är väl kanske inte att rekommendera men jag blev ”smal”.

Graviditet och amning

När jag träffade min man som är kock blev det lite annan kosthållning. Gräddsåser och lagad mat i mängder gjorde att jag gick upp i vikt rätt fort, min graviditet som kom ett år senare gjorde inte saken bättre..

Kan erkänna att jag gott och väl passerade 80kg till mina 162 cm. Nu tänker jag även passa på att slå hål på en myt! De som säger att man går ner i vikt av att amma ljuger!! Jag ammade som en tok och gick upp två kilo!

När sonen var ca 6mån blev det viktväktarna igen. Gick ner en del i vikt men sen stannade det av. Antar att jag vande mig vid hur jag såg ut och att dessutom ha kompisar med attityden: Äh, skit samma om man går upp i vikt, det är bara att köpa en storlek större, gjorde att jag inte hade motivation att göra nåt åt saken.

Började gruppträning 2007

Köpte mitt första träningskort på Friskis och svettis 2007 eller början på 2008. Skulle gifta mig i Augusti 08 så då tränade jag och försökte äta nyttigt. Kom då ner till min lägsta vikt på länge 63kg.

Tröttnade rätt snart på Friskis och sa upp kortet.

Hösten 2009 gav jag träningen en ny chans och köpte ett nytt kort på en anläggning som ligger nära hemmet. Här tränade jag gruppträning upp till 6ggr/veckan. Lyckades dock aldrig komma i ”form”.

Gymträning med PT

Hade länge drömt om att komma i form på riktigt och hösten 2011 tog jag mina skattepengar och gjorde slag i saken. Skulle ju fylla 40år 2012 och vad kunde vara bättre morot än att försöka komma i sitt livs form till 40!

Jag anlitade en PT som satte mig på LCHF diet och lärde mig träna i gymet. Fick även rådet att skippa vågen och ta kort på min kropp och även mäta mig istället.

Kände mig taggad och tog nya kort ca en gång i månaden. Det var så härligt att se att det verkligen hände grejer med kroppen! Det gjorde att man bara ville träna mer och mer! Körde detta upplägg ca 5mån.

Tävlingstankar

Jag gick ner ca 9kg på LCHF dieten och då hade jag börjat fundera på att tävla i BF. Jag hittade en annan PT som var mer inne på BF än den första så det blev byte av både PT och kost. Detta även för att min mage hade börjat säga ifrån efter LCHF dieten.

Nu blev det nytt tränings och kostschema. Blev mer taggad än någonsin, här skulle det tävlas!

Vägen fram till tävling har varit lång och tuff men jag skulle utan tvekan göra om det! Vill dock tillägga att utan min mans hjälp hade jag aldrig fixat det. Tiden räcker inte till med jobb, träning, matlagning och försöka hinna med familjen. All hjälp man får är ovärderlig.

Målet nått – minus 18 kg och tävlingsdebut i Body Fitness

När det var dags för tävling hade jag lyckat gå ner 18 kg och ca 60 cm i omfång (arm,bröst,midja,stuss,lår &vad sammanlagt).

Kontentan av hela denna historia är att jag är glad att jag lyckades ta mig in i gymet och att det började hända saker. Tror jag hade lagt ner all träning annars. Min före bild är ju efter två års grupptränande och den bilden är ju inte särskilt smickrande. Det hände mer efter 6mån i gymet än på all tid med gruppträning. Jag älskar att se förändringarna i kroppen och nu är nya mål satta. Jag var i mitt livs form till 40 och nu kan det bara bli ännu bättre!

/Maria