Tävlingsform eller semesterform?

I min förra blogg skrev jag att det finns miljoner människor i världen som går på dieter – främst för att uppnå viktminskning. Och bara ett fåtal procent lyckas med den bedriften att nå sitt mål och bibehålla den långsiktligt.

Pt Alexandra Söder Stockholm

Tävlingsform eller semesterform?

Som tävlande fitnessatlet sen 2010 med 10 tävlingar bakom mig har jag erfarenhet i att det inte är en barnlek att gå på diet för en tävling. Betänk att bara några procent som lyckas med att uppnå ett sundare kroppsideal, hur svårt är inte tävlingsidealen som då är långt ifrån sunt eller hållbart?

Det uppstår framförallt psykologiska hinder på vägen i alla form av dieter där man måste dra ned på energiintaget och kroppen ska vänjas vid minskad kroppsfett när den egentligen strävar efter att ha så mycket reserver som möjligt.

Hormonerna löper amok, humöret dalar. Sug på allt gott man helst ska avstå ifrån ökar inte bara pga. hungern, men pga. att det psykologiskt påverkar en människa att få hinder satt för sig. Fixering vid saker man inte får äta blir just gigantiska fixeringar!

Som personlig tränare har jag begränsat mig till att bara ta mig an klienter som vill uppnå sundare levnadssätt och kroppsvikter. Bara det kan vara tufft initialt innan man psykiskt ska ställa om sig för kroppen skickar alla möjliga signaler om att den protesterar mot detta ingrepp. Trots att man ändå äter sunt, så finns vissa ovanor man dragit på sig genom åren av viktuppgång som är svåra att ändra på.

CheatmealEtt bra sådant exempel är att du kan ha fått äta hur mycket sund mat som helst och per de facto vara mätt. Men vanan att alltid ha tagit en sötsak med kaffe efter maten sitter i, så oavsett hur mätt du än är vill du ha den där sötsaken.
Det kan vara så att du förväxlar sötsug med törst efter intag av mat med hög salthalt. Det finns också andra fysiologiska som psykologiska orsaker, men det går att åtgärda bara man lär sig orsakerna.

Genom åren har jag fått många förfrågningar om jag coachar tävlanden. Och i mitt hjärta så vill jag så gärna hjälpa andra att tävla, för jag själv tycker det är så intressant och givande – om man har rätt inställning till det. Men jag får helt enkelt använda mitt sunda förnuft då jag vet att det jag skulle tacka ja till är att hjälpa dem lida sig igenom månader av prövningar jag inte är säker på att de klarar.

Ätstörningar väl utbrett i fitness

Vi ska inte sticka under stol med att fitnesstävlingar är en uppsamlingsheat för många tjejer med historia av ätstörningar som anorexi, bulimi, ortorexi. De ser tävlingssatsning som en godtagbar ursäkt att kunna fortsätta sitt självskadebeteende.

Unga kvinnor som fortfarande utvecklas och söker sin identitet är jag tveksam till att föra in i fitnesstävlande. Utan särskilt mycket livserfarenhet och uppbyggande av personlig grundvärdering där de vet att de duger i livet i övrigt, är det lätt att endast värdera sig själv efter sin kropp och utseende.

T-walk relaxed

Bodyfitness Svenska Mästerskapet 2011

Jag tävlar i fitness för att det är utmanande och jag ser en personlig utveckling i resan till varje tävling. För mig har tävlingserfarenheterna gett mig insikt om mig själv på många sätt. Men tävlingar är inte så viktiga att jag känner att jag måste planera in en tävling varje år och fixera mig över när det ska ske igen nästa gång. Jag är heller ingen tävlingsmänniska så tävlingar i sig är inte av största intresse på det sättet.

Att hjälpa människor till ett vanligt sunt liv är givande och även om det är tufft och grinigt mellanåt så är ändamålet oerhört tillfredsställande för alla parter.

Pre, present och post fitnesstävling

En tävlingssatsning är under hela resan en tuff utmaning med hunger, komatrötthet, frossa, smärtor och låg energi, så ska du träna hårt och försöka leva så normalt som möjligt på det. Dessvärre blir det för många ännu tuffare perioden efter, psykologiskt.

Har du sikte på att stå högst på pallen kan det kännas oerhört nedslående att inte lyckas med den bedriften (det tas tyvärr bara en vinnare bland ibland 40 tävlande i samma grupp!) och några andra mått på framgång får du inte mer än vilken plats du hamnar på. Det finns inga personbästa i siffror och även om det finns såg tar inte domarna hänsyn till det. Bedömningssport kan verka orättvis och många blir bittra efteråt för man inte har något konkret att gå på. Många frågor förblir ibland obesvarade eller i alla fall vaga som svar.

Tiden efter tävling består då både av ältande i tävlingsresultat och på det är det många som får svårt att anpassa sig till normalläget igen när kroppen ska gå upp till de sundare vikterna. Har du sen tidigare både skev kroppssyn och ätstörningar är det nu det blir riktigt jobbigt. Detta drabbar inte bara unga, men övervägande många unga för de saknar perspektiv till livet i övrigt.

Jag tar heller inte mig an pt-klienter under 20 år av samma anledning. Jag tycker inte att en ung människa ska gå på dieter och fixera sig på kroppens fettprocent. De ska fokusera på att skaffa en bra och trygg grund för framtiden som de ska klara sig att leva på länge. Det är en annan sak om en kvinna över 30 år som byggt upp sitt liv via erfarenheter hon införskaffat genom relationer till olika människor genom jobb och familj. Troligtvis har hon förstått att hennes egenvärde ligger i hennes personlighet och livskompetens och inte bara i hennes utseende.

Det är en svår bransch jag har kastat mig in i. Den är ändå så oerhört givande när den läggs på en rimlig nivå, men som i allt så förkommer det extrema fall och när det så handlar om personliga värderingar blir det extra känsligt.

Svidande sanning eller konstruktiv ärlighet

Vidare krävs ärlighet på vägen till en bedömningssport. Det finns regler och normer som man ska uppnå och det är en coach’s skyldighet att berätta det för sina adepter så de på bästa sätt kan ta sig dit med både kunskap och premisser som krävs då de har betalt för det.

Samtidigt kan jag förstå att man som coach blir subjektiv då man får en relation till sina adepter och uppskattar man någons personlighet så mixas det in i ens egen bedömning, vilket inte på något sätt behöver vara jämställt med en domares på dagen D.

Poseringsworkshop Alexcellent

Poseringsworkshop i Stockholm med Nick Tessmo, domare i SKKF höll föreläsning i bedömningskriterierna.

Ger man sig in i bedömningssport som fitness där utseendet är kriterierna som man går efter så bör man kunna ta emot utlåtande från dem som man rådfrågar med jämnmod. Får du bedömningen att du behöver bygga mer rumpa får du inte ta det personligt utan det är bara att ställa sig i gymmet och köra utfall tills rumpan putar som två bowlingklothalvor! Det är utlåtande på din kroppsdel som du kan påverka, inte dig som person, etnicitet, din längd eller din näsa. Så skilj på dessa och bli inte förnärmad. En ärlig bedömning betyder att någon vill dig väl, inte tvärtom.

Till en semesterform eller allmänt sund form finns inga mått på vad som är ideal eller måste uppnås. Målen sätter enskilde individen själv vilket är så oerhört mycket mer på egna villkor. Förhoppningsvis blir man nöjd över det som man uppnått vilket är större chans att bli än att tävla.

Personlig träning Stockholm, Alexcellent

Personlig träning när det är som bäst. Positiv energi och sundare livsstil är målbilden.

Det finns high lights i tävlingssatsningarna och som poseringscoach har jag fått en glimt i att vara en av dem som hjälper en atlet på vägen.

Vägen till tävlingen må vara tuff och karaktärsprövande. Men att se förändringarna i hur du med kost, träning och stark vilja klarar av att förvandla din kropp kan ingen bortse ifrån är en skithäftig känsla. Bara man inte är för hemsökt av hjärnspöken som grumlar den insikten så påverkar det ens självförtroende enormt positivt. Att se en person som älskar förvandlingen av sig själv och den utstrålning de sprider är något av de mest glädjande som finns. Jag blir gråtfärdig av stolthet.

Alexcellent workshop personlig träning fitnesscoaching Stockholm

Poseringsworkshop med bikinifitness på DeltaGym.

Men stolt så jag spricker blir jag ändå över klienter som bara vill se sund ut när de når delmål som slutmål. En människa som blir nöjd med sig själv lyser av välmående och positiv energi. Den typen av energi är den jag vill vara i närheten av och för den jag gärna går omkring som halvfattig personlig tränare hellre än att vara välbetald VD-sekreterare.

Kontentan av det hela är att jag oavsett vilken nivå av kroppsform mina klienter vill komma till så finns inget som slår den känslan att kunna hjälpa en människa att få sin önskan uppfylld.

Lyxliv i en liten koja kan man säga.